|
▪ Indledning
▪ Byttedyr
▪ Fiskegrej
▪ Øvrigt udstyr
|
|
Fiskeri er jagt efter fisk. De forskellige fisk i de danske farvande har forskellige mønstre at søge føde på, og som lystfisker er det praktisk at vide, hvilke mønstre som givne fisk bruger på en given tid af dagen eller året, under givne vejr- og strømforhold. I det følgende er det eksempler på nogle byttedyr, og deres adfærd i forbindelse med deres søgen efter føde. Eksemplerne er langt fra komplette, og er egentlig mere tænkt som en generel indsigt, langt fra en egentlig facitliste. Brug eksemplerne som en rettesnor, og vær ikke bange for at prøve nyt, når ellers nok så "sikre" farver, tidspunkter og metoder er resultatløse.
Havørred
Havørreden er et af de mest eftertragtede og præstigefyldte trofæer. Langt de fleste havørreder omkring de danske kyster et resultater af udsætningsarbejdet, som dine penge til fisketegnet går til.
Havørreden er ret taknemmelig overfor hvad du serverer for den. To ting gælder, når det drejer sig om jagt på havørred: At finde den, og at vide hvad den er i gang med at spise. Altså, når du først har fundet den – eller den finder dig – så skal du oftest bruge en agn som efterligner det den er i humør til at æde. Når havørreden er i gang med at æde børsteorm, er den ofte så fokuseret på det, at man ikke får noget ud af at servere en tobis imitation. Hvis den er i gang med at æde tobiser, hjælper det ikke noget at servere rejeimitationer. Naturligvis er der undtagelser, men regler er overvejende. Men når havørreden IKKE er stædig i sit fødevalg, så æder den stort set alt. Så kan man få succes, selv med et sæt legoklodser, en meter eller to under et flåd!
Alle mulige metoder kan anvendes for at fange havørred. Fluefiskeri, spinnefiskeri med blink, spinnere, jiggs, flådfiskeri med orm eller flue, dørgefiskeri med og uden paravane, ja stort set alle muligheder er åbne.
Hornfisk
Hornfisken invaderer de danske kyster, hvert år i april og maj måned. Den kommer for at gyde, og det gør den oftest i temmelig store stimer. Når den har gydt, spredes den over større og dybere områder. I oktober og november bliver årets sidste hornfisk som regel taget, inden de forsvinder næsten lige så pludseligt som de dukkede op.
Hornfisken fanges oftest i de to første meter under overfladen, i hvert fald i foråret. Den mest brugte agn er lange smalle blink, eller 10-15 cm strimler af sild eller – ja, hornfiskestrimler – under et flåd. Men i princippet hopper den på hvad som helst. Store og små fluer, blink og pirke i alle mulige størrelser og farver. Flådfiskeri med fiskestrimler eller regnorm er også giftig medicin. Dørgning med blink efter kajakken kan være særdeles effektivt.
Fladfisk
Under overskriften fladfisk ligger mere metoden bundmede. I områder hvor både skrubber, isinger, pighvarrer og rødspætter færdes, kan det være svært at selektere sit fiskeri efter én art frem for en anden. Og bundmede kan være helt fantastisk fra kajak. Med sol og måner i den rette position, og gunstige vind, vejr- og strømforhold, kan hurtigt give dig overarbejde med at rense fisk.
Bundmede efter fladfisk kan foregå med et fladfiskeforfang og et lod i passende størrelse. Bundmede kan udøves kystnært på et par meter vand eller tre, eller på åbent hav over 30-40 meter. Ofte er der andre arter i samme område, som fx knurhaner, fjæsinger og torsk.
Torsk
Torsken er nok noget af det mest taknemmelige at fiske efter. Det er ikke uden grund, at man siger torske dum, for man har nogen gange det indtryk, at den virkelig er dum, når den er på fødejagt. Hvis blot man holder sin agn - levende eller kunst - i nærheden af bunden, så vil den gå efter det. Det er nok vore farvandes mindst kræsne fisk, som derfor gør den til et meget nemt byttedyr for os i kajakken. Selv midt på en varm sommerdag kan man gå efter torsken. Bare det er et sted med bevægeligt saltvand, og agnen holdes omkring bunden, så kan man være heldig at rende ind i et eventyr af fine torsk i pandestørrelsen.
Multe
Modsat torsken, så skal der arbejdes lidt mere med multen. Afhængig af årstid, landsdel og tid på dagen, varierer multens kost, og dermed også lystfiskerens indsats. Multen er til at tale med i sommerhalvåret, hvor den optræder periodevis i flokke ved kyster, moler og havne. Multen kan overtales til at spise lyst brød, så regelmæssig forfodring kan være en stor fordel, som ofte også kan være lidt tidskrævende. Når du først har vundet multens tillid, agnes en lille enkeltkrog under flåd med et stykke brød. Kast over fokken og træk laaaangsomt flådet gennem flokken. Pludselig "knalder" den på, og du har en herlig fight.
|
|
|