KAJAKFISKER.dk
 
           
 
Forside ▪▪▪ Kajak ▪▪▪ Fiskeri ▪▪▪ Kajakfiskeri ▪▪▪ Præsentation ▪▪▪ Kajak tilbud ▪▪▪ Blog & Facebook ▪▪▪ Profil & Info
  KAJAKFISKERI   Metoder    
           
 

▪  Indledning
▪  Oplevelser
▪  Beklædning
▪  Udstyr til kajakfiskeri
▪  Metoder
▪  Fangsten


 

Uafhængigt af hvilket byttedyr du vil jage, skal du også vælge metode. Vil du fiske med flue, traditionelt fluefiskeri eller fluefiskeri med flåd, spinnefiskeri med kast eller ved at pirke, eller medefiske på bunden o.s.v. I dette afsnit ser vi meget overfladisk på nogle af de mest almindelige fiskemetoder, som kan udøves fra kajak.


Fluefiske
Fluefiskeriet - og i særdeleshed kystfluefiskeriet efter havørred - er ret populært i Danmark. Kast med fluestang fra kajak kan være besværet af løslinen som hænger sig i beslag til dæksliner og net, stangholder, pagajholder og fangstnet etc. På den anden side er der en naturlig linebalje i cockpit cover'et, så hvis man kan reducere antallet af potentielle "linefangere", har man et fantastisk redskab til at supplere sit fluefiskeri. Med kajakken kan man nå mange flere standpladser og hotspots på en dag, for slet ikke at nævne alle de steder, som man ikke orker eller har mulighed for at wade til. Det eneste man måske skal tage hensyn til, er at man skal placere kajakken så vinden kommer ind fra den modsatte side som man bruger til at kaste med. For en øvet fluekaster har det måske ingen betydning, men for den som foretrækker at præsentere fluen i et kast med medvind, kan det være udslaget som betyder fisk eller ikke fisk på krogen.


Spinnefiske - kast
Vel nok den mest udbredte fiskemetode i Danmark. Hvad enten det er i sø eller å, eller på kyst eller mole, så er det den metode der bruges af flest lystfiskere. Det er den metode som de fleste lystfiskere er startet med at bruge, og måske også den mest enkle måde at dyrke lystfiskeri på. Samtidig kan spinnefiskeriet varieres på et utal af delmetoder, som kan være med til at gøre fiskeriet mere spændende, eller måske mere effektivt. Kajakken kan bruges alle vegne, blot der er minimum 10 centimeter vand under kølen. Hvad enten man fisker i en å, en sø, eller på kysten og på havet, så kan man finde en kajak som passer til spinnesfiskeriet. Fiskeriet kan altså udføres med både ultralet grej efter fx aborrer, med det lidt tungere kastegrej efter fx gedder eller de kystnære ørreder. Fiskeri med flåd bliver næsten kun sjovere i kajak. Hvad enten det er fiskeri med orm efter aborre eller trækkende stimer af ørreder på kysten. Eller med en flue, fisket et par meter eller tre efter et intermediate flåd. Fiskeriet kan også udføres på dybere vand efter fx torsk og makrel, og her bruges så det lidt tungere kastegrej.


Spinnefiske - pirke
Pirkefiskeri sker udelukkende fra både. Det kan være turbåde eller småbåde, eller naturligvis fra kajak. Pirkefiskeri er ofte efter lidt grovere fisk, så grejet skal også være lidt grovere. Princippet er, at man tager ud et sted hvor man forventer at der er fisk, og så lader man sin pirk glide ned til det sted. Det kan være et sted i vandsøjlen efter makrel, sej, torsk eller sild, eller det kan være ved bunden efter torsk og andre bundlevende fisk.

Ofte varierer man fiskeriet mellem kastefiskeri og pirkefiskeri, så en kastestang i den tunge ende er et udmærket valg. Nogle gange har man mulighed for at fiske over så lavt eller klart vand, at man kan se fiskene. Det er en temmelig fascinerende og spændende oplevelse, at se fx hornfisk eller makreller jage en pirk ganske få meter under eller ved siden af kajakken. Eller at drive hen over en "leopardbund" på otte til ti meter, og se torsk blive interesseret i et rig med pirk og ophænger, for til sidst at mærke hugget. Pirkefiskeri kan også udføres over dybt vand, efter fx sild og torsk. Og man ved aldrig hvor stor en jagende torsk der gemmer sig i sildestimerne. Selv torsk i to-tre kilos klassen er interessante fangster, når de bliver taget på 30-40 meter strømfyldt vand, på en spindestang med kastevægt på omkring de 40 gram.


Spinnefiske - bundmede
Bundmede er også en sjov metode fra kajak. Bundmede kan gøres med meget let grej efter fx knurhane, ulk, fjæsing, ising, skrubbe og rødspætte. Man kan også gå mere målrettet efter de lidt større fisk, som fx pighvarre, slethvarre og torsk. Det letter bundmedefiskeri er en herlig fiskemetode fra kajak, og kan gøres forholdsvis tæt på land. Princippet er, at man har et lod i passende størrelse, til at trække et forfang med en eller to enkeltkroge, oftest agnet med naturlig agn, ned til bunden. Her fiskes forfanget som regel aktivt ved at blive slæbt over bunden, som båden driver for vind og strøm.

Disciplinen havmede sker ofte med naturlig agn på dybere vand, og på vrag eller stenrev på ti til fyrre, eller måske over hundrede meter. Denne form for bundmede kræver gps, for at kunne ramme en given position. Havmede kræver desuden, at man kan komme ud på de positioner som man har kendskab til holder fisk, så det betyder at man helst skal være erfaren som roer, og at man er af sted minimum to - og gerne flere - roere ad gangen.


Dørgning
Man dørger fra båd. Egentlig hedder det at trolle, men på dansk er trolling nærmest synonym med et par downriggere og et større antal stænger monteret på en småbåd. Begrebet dørgning er en mere moderat form for trolling, nemlig at man slæber et blink eller to efter en båd eller fx en kajak. Man kan lade blinket være i sig selv, eller man kan montere en paravane en meters penge foran blinket. En paravane er en anordning, som plover sig i vandet, enten ned mod bunden eller ud til siden, eller et sted mellem lige ned og lige til siden.

Trollingbegrebet er ikke egnet fra en kajak, men dørgning enten med eller uden paravane kan være en særdeles giftig metode efter makrel, hornfisk og ikke mindst havørred. Hvis man skal flytte sig fra et fiskested til et andet, kan det passende gøres ved samtidig at dørge. Man skal dog være opmærksom på, at forskellige paravaner trækker forskelligt. Jo dybere paravanen er indstillet, jo større modstand og dermed større energiforbrug er der for roeren.

Trolling - herunder dørgning - er reguleret, og man skal sætte sig ind i både nationale og lokale regler på området.


Hensyn til vind
Kajakken lægger sig på tværs af vindretningen og på langs af bølgerne. Sørg for at placere kajakken, så vinden kommer ind fra den modsatte side af den du bruger til at kaste med. Altså, hvis du er højrehåndet, så placer kajakken så vinden kommer ind fra venstre. Hvis vinden er på langs med kysten, og det eller passer med styrken og strømmen i vandet, kan man faktisk affiske kilometervis af kyststrækning, uden at ro en meter! Lidt kedeligt måske, men på få timer kan man affiske kilometervis af stræk, som ville tage dage af wade sig igennem.


Affiskning
Så vidt det praktiske omkring placering af kajak i forhold til vind og strøm. Men hvor skal man satse på at bruge sin tid på at fiske? Når det gælder kystfiskeri er alt ved det gamle. Det vil sige omkring vige, pynte, hvor der er skrænter i vandet, over muslingebanker o.s.v. Men med kajakken har du muligheden for at trække endnu længere ud, og endnu længere væk fra de traditionelle og kendte hotspots. Prøv også at lade et blink hænge efter kajakken, mens du flytter dig fra et spot til et andet.

Nogle gange kan man kaste fem-seks gange på et spot, for at afgøre om der er fisk eller ej. Andre gange lader man sig overbevise om, at der er fisk - men de skal bare overtales til at bide på. Så må man gøre en lidt større indsats og bruge nogle flere kast. Specielt hvis man fisker over lidt dybere vand, skal man ikke kun kaste 360 grader rundt om kajakken, men også variere indspinningen, så agnen nogle gange ligger højt, andre gange dybt i vandet. Som ved så meget andet fiskeri kan spinstop være udslagsgivende.


At kaste fra kajak
At kaste fra kajak er lige så let som at stå på et ben og kaste på kysten. Okay, det er en sær fornemmelse de første par gange, men man vænner sig hurtigt til det. I princippet kan man kaste 360 grader rundt om kajakken, og får man fast fisk på krogen, opfører den sig ofte med en formodet bevidsthed om, at den kan bruge vandet 360 grade omkring kajakken. Man er i starten måske tilbøjelig til at kaste i den optimale retning, i forhold til de begrænsninger man har. Men det er faktisk muligt og i starten en spændende udfordring at udvikle kasteteknikker som går i alle 360 grader rundt om kajakken. Dette gælder både for spin og for flue.


Ankring
Har du et sted som du bare VIL bruge tid på, og som der er overbevist om holder fisk, kan du bruge et lille anker eller drivanker, til at holde kajakken på plads med. Sørg for at ankeret bliver fastgjort på samme side som vinden kommer fra.

 
Copyright© 2007 & 2008 KAJAKFISKER.dk.
Al indhold (tekst, design, layout og fotos) udgivet på denne webside tilhører KAJAKFISKER.dk, og er beskyttet af loven om ophavsret.

Opleves bedst med IE 6+, 1280x1024