KAJAKFISKER.dk
 
           
 
Forside ▪▪▪ Kajak ▪▪▪ Fiskeri ▪▪▪ Kajakfiskeri ▪▪▪ Præsentation ▪▪▪ Kajak tilbud ▪▪▪ Blog & Facebook ▪▪▪ Profil & Info
  KAJAK   Fiskekajak    
           
 

▪  Indledning
▪  Kajaktyper
▪  Fiskekajak
▪  At ro kajak
▪  Sikkerhed
▪  Udstyret
▪  Transport
▪  Opbevaring
▪  Køb & Salg


 

Sit-on-top, havkajak eller turkajak - det er det spørgsmål de fleste kommende kajakfiskere stiller sig selv. Alle nævnte typer har fordele respektive ulemper, men ingen er det ideelle fartøj til fiskeri i bred forstand.

En fluefisker monterer ikke et spinnehjul på sin stang, og kystfiskeren monterer ikke et havhjul på sin 9 fods kastestang. MEN, en spinnefisker kan godt fiske med flue, og en havfisker kan også kastefiske. Overført til spørgsmålet om valg af kajak, så kan man sige at der findes hybrider af nævnte kajaktyper, som egner sig fortrinligt til kajakfiskeri.

Det vigtigste er, at man gør sig sit behov klart. Hvis man vil bruge kajakken som en tømmerflåde, der under rolige forhold kan bringe fiskeren lidt længere ud over den normale kastelængde, så vil sit-on-top'en være perfekt. Hvis man har fiskepladser på øde øer, som ligger langt væk fra kystområderne, så vil havkajakken være det optimale for transport, hvorefter man kan vadefiske traditionelt på de jomfruelige pladser.

Hvis man vil lidt af det hele, så skal man nok kigge på en kajak, der er født med fordelene fra de forskellige typer. En kajak som både er stabil, og som kan håndteres i det omskiftelige vejr og farvand vi har i Danmark. Kajakken skal samtidig kunne rumme al vores grej, uden at det går ud over sikkerhed, vores brug af kajakken som lystfisker og fartøjets manøvredygtighed.

Tænk samtidig på, at da du i tidernes morgen skulle lære at cykle, var det ikke på fars racer. Siden har du skiftet den trehjulede ud med en to-hjulet med støttehjul, og senere til en børnecykel, og kører måske i dag på en god og gedigen tur-cykel. Du kan sikkert springe den "trehjulede kajak" over, men du får måske brug for at skifte kajaktype på et tidspunkt, eller måske vil du senere supplere den første kajak med en anden type.

Fundamentalt set er vi kajakfiskere delt i to lejre. Den ene er for dem der fisker på såkaldte sit-on-top modeller, hvor du sidder OVEN på en plastik kajak, der er forholdsvis bred, kort og fladbundet. Et udmærket fartøj, som specielt amerikanerne er begejstrede for. Sit-on-top'en er fx. velegnet som tømmerflåde, hvis du vil ro på korte afstande, stige af, og vadefiske på kysten.

Hvis du derimod vil bruge dit fartøj til lidt mere alsidigt fiskeri, og prøve nogle af de mange andre muligheder som et havgående fartøj giver, så er hybriden med nære relationer til havkajakken mere velegnet. Den kaldes en hybrid, fordi den kombinerer stabiliteten som sit-on-top'en har, med den bedre sødygtighed, retningsstabilitet og hurtighed som en havkajak har. En hybrid er middel lang, middel bred, og har en skrogform som gør den forholdsvis stabil og manøvredygtig, samtidig som den har aflukkede stuverum, som gør den velegnet til ekspeditioner af korter varighed. Hybrider findes i både plastik- og glasfibermodeller.

Havkajakken har størrelse og form som den oprindelige - som vi kalder den - grønlænderkajakken. Den er lang og smal, og har en rund bund, som alt sammen gør den fantastisk sødygtig. Den "ægte" havkajak er egentlig ikke velegnet til det alsidige og brede fiskeri. Har man roet i havkajak i mange år, så ved man hvordan den opfører sig, og man ved hvordan man håndterer den. Men for en lystfisker som skal begynde at ro og bruge fartøjet som fiskeredskab, vil det være - om end ikke umuligt, så i hvert fald - en lidt større udfordring at ro havkajakken.

 

Copyright© 2007 & 2008 KAJAKFISKER.dk.
Al indhold (tekst, design, layout og fotos) udgivet på denne webside tilhører KAJAKFISKER.dk, og er beskyttet af loven om ophavsret.

Opleves bedst med IE 6+, 1280x1024